Странице

недеља, 3. јануар 2016.

Novogodišnje odluke i 5 novih zdravih navika





Kraj godine i praznična euforija sa sobom donose i želju da u sledećoj godini stvari uradimo na „bolji“ način. Razne odluke se donesu, „više-manje ću ovog-onog, ovako-onako... ...prestaću-počeću...“, a najčešće odluke su vezane za zdravije životne navike. Neke od tih navika, koje meni pomažu da živim srećnije i zdravije i koje vama mogu pomoći da u narednoj godini budete zadovoljniji su:

1. VODA – Njeno visočanstvo voda. Stalno slušamo o tome koliko je bitno redovno piti vodu. Bilo da pijemo česmovaču, flaširanu, filtriranu, magnetisanu, sa ukusom, mirisom... bitno je da se hidriramo redovno. Slušajte svoje telo (koje je oko 70% voda) i pijte vodu. Za one koji zaboravljaju da piju vodu rešenje su flašice koje mogu nositi sa sobom, a za one koji nisu baš preludi za vodom i pijenjem iste, mogu piti hladni domaći čaj ili vodu sa par kapi limuna.
2. HRANA – Jesti redovno.  Jesti zdravo.  Najbolja stvar za zaposlene mame i one koji imaju malo vremena su nedeljni jelovnici. Ja nekad uspem, nekad ne, ali moram da priznam da vrlo olakšavaju život, nabavku i naročito vreme pripreme. Win-win.
3. POKRENI SE – Trči, hodaj, trči, hodaj, trči... Bitno je biti u pokretu. Bez obzira da li je to trčanje, pešačenje ili bilo koji drugi vid fitnesa, bitno je biti aktivan. Pored toga što je aktivnost odlična protiv stresa i za punjenje pozitivnom energijom, uči nas istrajnosti i tome da možemo mnogo više nego što smo svesni.
4. SPAVANJE – Ovo je nešto na čemu ću morati malo da poradim, i to će mi biti na listi prioriteta ove godine, zato što sam svesna da je spavanje i odmor izuzetno značajno da bih normalno mogla da funkcionišem. Ako forsiramo svoj organizam do granica izdržljivosti samo je pitanje vremena kada će rešiti da uzme „slobodne dane“. Da ne bi došli do toga potrebno je imati 6-8 sati sna i odmaranja (jeste, kako da ne).

5. BITI SREĆAN – Radi ono što voliš. Voli ono što radiš. Smej se i uživaj u životu. Voli sebe i stavi svoje želje na spisak „za uraditi“. Voli druge ljudi i širi ljubav oko sebe. Svaki dan postoji razlog za biti srećan. 

Нема коментара:

Постави коментар